L’arquitectura d’Antoni Gaudí no deixa mai de sorprendre i fascinar. Unes vegades són els elements estructurals, les sofisticades tècniques constructives, que reclamen l’atenció del visitant. D’altres vegades és l’ús dels materials, la fantasia i l’originalitat dels elements decoratius.
Al voltant de les seves principals creacions, declarades per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat, s’han desenvolupat recursos que ajuden a comprendre el món de Gaudí i el context històric i cultural en què va realitzar la seva obra.
A souvenirs.barcelona trobaràs regals i records vinculats amb aquest gran artista i la seva emblemàtica obra.
Biografia d’Antoni Gaudí
Va néixer el 25 de juliol de 1852 a Reus, Espanya, i va ser batejat amb el nom Antón Plácido Guillem. Va ser el cinquè i últim fill d’una família humil en la qual el pare era fabricant de calders de Reus. D’ell va heretar la tradició artesanal. Va començar els seus estudis d’arquitectura a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona i encara que allí no va demostrar ser un bon estudiant va obtenir el seu diploma en 1878.Falleció a Barcelona el 7 de juny de 1926 atropellat per un tramvia.
Obres d’Antoni Gaudí
Obres a Barcelona
- La Casa Milà “la Pedrera” (1906-1910). Una casa de veïns a l’Eixample de Barcelona que recorda els monuments megalítics, un terrat amb xemeneies i badalots de trencadís; la Pedrera és actualment el centre cultural de la Fundació Catalunya La Pedrera, amb un espai dedicat a Gaudí i un pis reconstruït que permet veure com s’hi vivia a l’any 1910.
- La Casa Batlló (1905-1907). Gaudí va reformar una casa preexistent i la va convertir en un fabulós palau, amb la teulada d’escates de dragó i la façana multicolor, com un llac de nenúfars. Fes-ne una visita virtual.
- Sagrada Família. Amb les torres de la façana del Naixement i els pinacles que anticipen el cubisme, és un dels monuments més coneguts del món. Fes una visita virtual a la Sagrada Familia.
- Palau Güell (1885-1900). La residència del comte de Güell, mecenes i amic de Gaudí, a tocar de la Rambla, a Barcelona.
- Casa Vicens (1883-1889). Una casa d’estiueig al barri de Gràcia, amb una espectacular façana de rajola i maó.
- Parc Güell (1900-1914). Una ciutat-jardí integrada en la naturalesa amb grutes i viaductes, i una gran plaça amb el banc de rajola dissenyat per Jujol.
- Cripta de la Colònia Güell (1908-1915), a Santa Coloma de Cervelló (Costa del Garraf). Paraboloides, hiperboloides, helicoides: la geometria al servei de l’arquitectura. Una de les creacions més agosarades de Gaudí, laboratori de la Sagrada Família.
Obres a altres ubicacions
- Cooperativa Obrera Mataronense (1878-1882), a Mataró (Costa del Maresme). Una de les primeres obres de Gaudí, propera a l’esperit del socialisme utòpic.
- Els jardins Artigas a la Pobla de Lillet (Pirineus) (1903-1910). Un jardí amb coves, escultures i fonts: una rèplica del Parc Güell a la Catalunya humida.
- Gaudí Centre Reus, a Reus (Costa Daurada). Un centre d’interpretació de la vida i l’obra de Gaudí a la seva ciutat natal: objectes i llibres, multipantalles i maquetes sensorials expliquen la seva relació amb Reus.
Josep Maria Jujol
En els darrers anys el món ha descobert Josep Maria Jujol. Deixeble avantatjat de Gaudí, autor de peces emblemàtiques com el banc del Parc Güell o les pintures de La Pedrera, Jujol és un arquitecte amb personalitat pròpia, pioner en l’ús de referents de la tradició artística i en la utilització de materials pobres en l’arquitectura i el disseny. La seva obra sensual, lluminosa i barroca s’identifica amb els paisatges del Camp de Tarragona.