Turisme industrial, una nova forma d’oci a Catalunya

Turisme Industrial i Revolució Industrial

Turisme industrial implica coneixer la Revolució Industrial que va enpapçalar Catalunya a la Península Ibèrica. El desenvolupament econòmic produït per la industrialització va ser clau en la renovació artística i cultural del modernisme. El món industrial presenta un doble atractiu des del punt de vista turístic: d’una banda, conèixer antics procediments de fabricació que s’han conservat fins avui; de l’altra, descobrir el llegat de l’arquitectura industrial escampada per tot Catalunya. Tot plegat, ha creat un interès en un públic bastant ampli, i ha nascut el turisme industrial.

Museus industrials a Catalunya

  • Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) aplega vint poblacions catalanes que han conservat els testimonis del passat industrial de Catalunya, els més artesanals i els més moderns: de la producció de taps de suro a la mineria, de la fabricació de paper a les colònies tèxtils.
  • Parc Cultural de la Muntanya de Sal, a Cardona (Catalunya Central). La geologia i la història de l’aprofitament de la sal, des del neolític fins als usos industrials, a l’interior d’una antiga mina.
  • Ecomuseu – Farinera, a Castelló d’Empúries (Costa Brava). Una activitat farinera que es remunta a l’època medieval, un antic molí del segle XIX, un museu que estudia les relacions entre la indústria i el paisatge, la gent i el territori.
  • Museu de la Tècnica de Manresa, a Manresa (Catalunya Central). Instal·lat en els dipòsits que garantien el subministrament d’aigua de la ciutat. Al seu voltant, una xarxa d’establiments industrials que es poden visitar: fàbriques tèxtils, farineres i l’antic escorxador.
  • Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), a Terrassa (Catalunya Central). El funcionament d’una fàbrica tèxtil, a partir d’una col·lecció de màquines que permeten seguir tot el procés de fabricació dels teixits, i exposicions permanents dedicades a l’energia i el transport.
  • Museu Industrial del Ter, a Manlleu (Catalunya Central). Un museu sobre la industrialització on es mostren les grans transformacions productives i socials que l’aprofitament energètic del riu Ter va fer possible des de mitjan del segle XIX.
  • VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès (Costa del Garraf). Exploreu tots els sentits i totes les històries del vi. Exposicions temporals, visites guiades concertades, rutes vitivinícoles i activitats familiars que poden complementar l’enoturisme pel Penedès.
    A més del museu, Catalunya està plena de cellers i magatzems van ser construïts en estil modernista per arquitectes de prestigi com Cèsar Martinell o Josep Puig i Cadafalch. Les rutes del vi permeten fer una ruta turística permet realitzar itineraris per algunes de les principals poblacions vinícoles de Catalunya: Gelida, Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia. A més, també es poden visitar 50 cellers cooperatius, les anomenades catedrals del vi , entre els quals destaca el celler del Pinell de Brai.

Be the first to comment

Leave a Reply