La Garrinada! Festa Major d’Argentona

Garrinada, Sant Domingo, la Festa del Càntir… La festa més porca d’Argentona ja arriba al seu final.

Del 3 al 6 d’Agost s’han programat un munt d’activitats i avui dia 6 l’acomiadarem fins l’any que ve amb una gran festa.

Història

En l’actualitat l’única referència de caire festiu a la història dels repicatruges és la Garrinada.

Es tracta de la festa que els joves d’Argentona organitzen des de l’any 2000 dins el programa d’actes de la festa major i, que com el seu nom indica, té el seu origen en la història el bisbe, el campaner i les truges. Aquest 2019 la Festa Major d’Argentona compleix vint anys.

Conta la història, allà a finals del segle XVII, que la vila d’Argentona va rebre la visita inesperada del bisbe de Barcelona. Durant la seva estada al poble, va amonestar al capellà per les condicions en què es trobava la parròquia, ja que entre d’altres coses havia trobat l’aviram passejant i picotejant lliurement pel cementiri, un fet que considerava un sacrilegi i de molt mal gust. Després d’això, el bisbe va anunciar una segona visita per tal d’observar si s’havien canviat algunes de les lamentables condicions en què es trobava l’església i el seu entorn.

El poble i el seu mossèn esperaven expectants la visita del bisbe de Barcelona, un fet que en aquells temps constituïa un esdeveniment de grans dimensions atès a la rellevància de l’estament eclesial i a les poques visites de personatges importants que poguessin alterar la vida quotidiana de la població. El campaner era l’encarregat d’estar a l’aguaït, de fer saber a toc de campana als argentonins i argentonines si el bisbe s’hi acostava, per així poder-li fer una bona rebuda.

Un bon dia, el campaner va veure des de la torre una munió de pols que s’aixecava riera enllà en direcció al poble, i automàticament va començar a repicar campanes per avisar que el bisbe s’hi acostava. Però quina va ser la sorpresa de la gent del poble al veure que aquella polseguera que s’aixecava no era pas la carrossa del bisbe, sinó un carro amb dues truges ben bacones. Des de llavors, a la gent d’Argentona se la coneix com a repicatruges i diuen que al bisbe l’empipada per la confusió encara li dura.

Programa

A continuació, explicarem la programació detallada del dia final de la Garrinada!

Festa Major d’Argentona – Sant Domingo – Edició 2019
Dimarts – 6 d’Agost

09:30 – 21a Pedalada Popular – Plaça del Molí
13:00 – 20a Repicatronada – Plaça Nova
18:00 – Tarda Familiar amb un món de cartró amb la Cia. Creamoviment que ens convidarà a crear un conte amb aquest material i un taller de circ a càrrec de l’associació de circ Cronopis – Font Picant
18:30 – Caipirinyada Popular i concert de Miquel del Roig – Escola d’Argentona
19:30 – Tast de cervesses IPA – Avinguda Puig i Cadafalch
19:30 – Sindriada i ballada de sardanes amb la cobla ciutat Barcelona – Font Picant
20:00 – Concert amb Raquel Dua – Can Doro
21:30 – Teatre concert amb tenors de la Cia. Illuminati – Plaça de l’Església
23:00 – Concert geometries d’en Miquel Gil – Plaça Nova
23:00 – Concerts amb l’orquestra de la Gran Porca, Mafalda, Ebri Knight i PD Domingo del Gran – Escola Argentona
00:00 – Concert amb Se atormenta una vecina – Can Doro
01:30 – DJ Surda – Can Doro

Pel que portem de Garrinada, totes les activitats han estat un veritable èxit un any més. Un dels concerts més multitudinaris ha sigut Oques Grasses +DJ Hochi. Aquesta combinació ha resultat l’opció ideal per a tot el jovent argentoní i d’altres viles properes.

Vestimenta

Pel que fa a la Samarreta de l’Edició 2019 de la Garrinada només es podrà aconseguir avui dia 6 d’Agost durant la Caipirinyada Popular. Les samarretes tenen un stock limitat i s’acaben molt ràpidament així que recomanem arribar amb antelació si voleu un exemplar.

Una vegada hagi acabat la Festa Major, podreu trobar les samarretes online al web: https://souvenirs.barcelona/ca/