Torre de les aigües

Torre de les aigües del Besòs

Història de la Torre de les aigües

La Torre de les Aigües del Besòs o Torre d’aigües de MACOSA, està situada al districte de Sant Martí de Barcelona. Posteriorment va ser utilitzada en l’abastiment de la zona, que era molt industrialitzada.

El projecte original de Pere Falqués (aleshores arquitecte municipal de Sant Martí de Provençals), preveia una torre amb una alçària de 80 metres i dos dipòsits, un a 40 metres i l’altre a 80 metres. L’aigua, impulsada per les bombes instal·lades a la Casa de les Vàlvules, penetrava cap als dipòsits. La seva funció era garantir el subministrament d’aigua a la ciutat de Barcelona.

L’any 1895, la Sociedad General de Aguas de Barcelona (SGAB) la va adquirir amb la idea de donar-li un ús industrial, si bé la major part de les fàbriques de l’entorn ja s’abastien dels seus propis pous.

Finalment, l’any 1922 la família Girona va comprar la torre i els terrenys dels voltants per a integrar-los en la seva foneria, fabricant d’estructures de metall i maquinària ferroviària (més endavant rebatejada com a Material para Ferrocarriles y Construcciones SA, Macosa). Durant setanta anys la Torre de les Aigües va proveir d’aigua el sistema de refrigeració dels dos trens de laminació amb el parèntesi de la guerra, quan l’empresa metal·lúrgica va ser col·lectivitzada i reconvertida en fàbrica d’armament, i la torre va ser un improvisat magatzem d’armes coronat per una bateria antiaèria.

Actualment té funcions esculturals. La Torre forma part del skyline de Poblenou, testimoni del seu passat industrial. És un edifici protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.

L’any 2010 es va rehabilitar la Torre de les Aigües. La casa de les vàlvules de la Torre de les Aigües ha estat restaurada l’any 2019 per Eurocatalana.

Què hi podem fer?

  • Visites guiades. Dissabtes i diumenges a les 11:15h i a les 12:30h.
    Les visites en castellà es fan els diumenges a les 11:15h. Les visites es fan en grups de com a màxim 15 persones. Els menors de 12 anys han d’anar acompanyat d’un adult. Cal comprar entrades.
  • Visites concertades en horaris convinguts, amb grups d’entre 9 persones i 15 persones (compra les entrades).
  • Visites nocturnes amb copa de cava, els dissabtes al capvespre (consulteu els horaris a la pàgina de les visites nocturnes).

Podem accedir fàcilment a la Torre en Metro, Tram, Bus i Bus Turístic. Consulta a Google Maps com accedir-hi.