Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

L’edifici de l’Ajuntament de Barcelona, també conegut com Casa de la Ciutat es troba a la plaça de Sant Jaume, un dels llocs més cèntrics de la ciutat i en conseqüència transitat per ciutadans i turistes. Just al davant hi ha un altre edifici institucional de gran rellevància institucional, el Palau de la Generalitat de Catalunya.

Història de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona

Des de principis del segle l a.C. els màxims dirigents de, l’aleshores, coneguda com Barcino, ja es reunien en aquesta mateixa zona per tractar sobre diferents assumptes relacionats amb el funcionament de la ciutat. L’actual edifici de l’Ajuntament de Barcelona es va començar a aixecar amb la construcció del Saló de Cent a mitjan segle XIV. Poc després es va projectar la que és l’actual façana lateral mentre, al llarg de diversos segles, l’edifici anava guanyant espai. Sense tenir en compte l’annex més modern, finalitzat l’any 1970, les últimes reformes més destacades van ser les dutes a terme l’any 1929, en les quals es van escometre importants reformes en gran part de l’edifici.

Eurocatalana des de fa anys fa el manteniment de l’Ajuntament de Barcelona, destacant l’adequació de la Sala Florensa. i la restauració dels enteixinats de l’Edifici Vell.

Elements a destacar de l’edifici de l’Ajuntament

Destaquem les següents sales nobles de la Casa de la Ciutat.

  • La façana gòtica, al lateral de l’edifici, al carrer de la Ciutat. La seva construcció data de l’any 1399, promoguda pel  Consell de Cent de la ciutat. Encara es poden observar les finestres i vidrieres gòtiques així com els escuts de la ciutat  i del Rei Pere el Cerimoniós. Està malmesa fruit de reformes posteriors que s’han fet a l’Ajuntament.
  • La façana neoclàssica, actual façana principal de l’Ajuntament, a la Plaça de Sant Jaume. Als dos costats de l’entrada hi ha dues escultures, una del Rei Jaume / l’altra del seu conseller Joan Fiveller. Si us fixeu bé, veureu una placa on es pot llegir “plaça de la Constitució”, en record a l’anterior nom de la plaça.
  • El pati. Decorat per diverses escultures d’artistes nascuts a Barcelona o que van tenir una estreta relació amb la ciutat. Al lateral dret, entrant per l’accés principal de la Plaça de Sant Jaume, s’observa part de l’antiga Llotja del Trentenari.
  • L’Escala negra. Està construïda en marbre negre. L’escala negra va des del pati fins a la primera planta, on s’hi troba una escultura de Josep Viladamat i un imponent mural de Miquel Valdrich.
  • L’Escala d’Honor. És l’altra escala que connecta el pati amb la primera planta, concretament amb la Galeria Gòtica. Crida l’atenció la disposició de dos tapissos i d’un escut de pedra, antigament situat al Portal de Sant Antoni, que connectava l’actual barri de Sants amb la ciutat emmurallada.
  • La Galeria Gòtica. Situada en la primera planta, la Galeria Gòtica és visible des del pati en el precís moment d’accedir a l’interior de l’edifici. La galeria, coronada amb diverses gàrgoles del segle XVI, compta amb una sèrie d’arcs sostinguts i en una de les columnes es pot apreciar la data gravada en nombres romans.
  • El Saló de les Cròniques. Espai reformat l’any 1929, de la seva decoració sobresurten les pintures de les parets i el sostre fets per l’artista català Josep Maria Sert. En elles, el pintor va voler representar una al·legoria de Catalunya, mostrant les gestes dels Almogàvares que combatien sota el comandament de Roger de Flor.
  • El Saló de la Reina Regent. Actualment utilitzat com a saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona. El seu origen és bastant curiós, ja que es va fer perquè la Reina Maria Cristina pogués tenir un espai on prendre el te amb les seves amigues i al que es desplaçava des de l’hotel de la Rambla, en el qual s’allotjava.
  • El Saló de Cent. Originàriament anomenat Saló del Trentenari. Estava destinat a les reunions del Consell de Cent. Actualment està reservat a la celebració de noces i altres actes puntuals. Del Saló original, de l’any 1639, queden pocs elements ja que s’han fet moltes reformes al llarg dels seus 7 segles d’història. Gran part de la imatge actual del saló es deu a la reforma i ampliació feta per Lluís Domènech i Montaner. Les  llums que pengen del sostre son de Josep Puig i Cadafalch.

Què hi podem fer?

Vinculat amb l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona, podem: