Can Ricart Recinte Industrial

Can Ricart, recinte industrial

Conjunt industrial de Can Ricart

Can Ricart a Barcelona és un recinte industrial que originalment es dedicava a la producció tèxtil. Està situat a l’antic eix industrial de Pere IV a la vora d’altres antigues fàbriques com Oliva Artés, ca l’Alier, l’Escocesa o Ca l’Illa. Can Ricart és un dels tres grans conjunts industrials del segle XIX que queden a Barcelona, junt amb Can Batlló del carrer Urgell i Can Batlló de Sants.

El conjunt fabril està format per un sistema de naus, carrers i places. Aquesta trama fou iniciada el 1853, abans del projecte de l’Eixample de Cerdà; per tant, hi conviuen dues traces històriques diferents. Els elements més destacats del conjunt són les xemeneies, la torre del rellotge i les naus anteriors al 1930, sense oblidar que el que és realment valuós és el teixit urbà anterior a la trama urbanística de Cerdà, aconseguint racons i espais evocadors d’un recinte noclàssic del segle XIX.

Recentment, les xemeneies han estat consolidades i restaurades per Eurocatalana.

Actualment Can Ricart (Poblenou) compta amb entitats com el casal de joves i el centre de producció artística Hangar. La Universitat de Barcelona, que compta amb gran part de les naus i terrenys del conjunt industrial, proposa reobrir l’espai en forma de Campus universitari dedicat a les disciplines artístiques.

Què fer-hi a prop?

Algunes de les activitats properes a Can Ricart, al barri del Poble Nou i a Sant Martí de Provençals, que proposem, son: 

  • Cementiri del Poble Nou, on ens podem apuntar a fer una ruta diurna o a una ruta nocturna que es fa 2 cops a l’any.
  • Rambla del Poble Nou. Passeig que articula el centre de la vida cultural, social i comercial de Poblenou. Caminant-hi, veurem una barreja entre els nous temps amb la tradició i la vida associativa del Poblenou de sempre.
  • Parc de Sant Martí. Al voltant del nucli original del Clot, format per la parròquia de Sant Martí de Provençals i les velles masies agrícoles.
  • El conjunt de Sant Martí de Provençals. Trobarem l’església de Sant Martí de Provençals , que dóna fe de la llarga història del barri.

Consulta aquí altres punts d’interès del barri.