Les Santes - Festa Major de Mataró

Les Santes! La Festa Major de Mataró

Les Santes! La Festa Major de Mataró  (Maresme) carregada d’activitats per a tots els públics, a finals de Juliol.

Història de Les Santes

Santa Juliana i Santa Semproniana van ser dos màrtirs del cristianisme nascudes a Iluro -actualment Mataró. Les dues Santes van ser deixebles de Sant Cugat a qui van acompanyar-lo fins la vila i on va ser decapitat. Van enterrar-lo cristianament, però la guàrdia els va sorprendre i van ser acusades de la seva mort, el que va desencadenar en el degollament de les dues santes.

Al 1722 la ciutat de Mataró va iniciar una disputa amb Sant Cugat per reclamar les relíquies de les Santes. Una part d’aquestes relíquies van arribar a Mataró el 25 de juliol del 1722 en una urna d’argent, que es treuen a la processó de les Santes cada any. El 1835, la resta de les relíquies van ser traslladades a Santa Maria de Mataró, tornant a estar totes reunides i convertint-les en les patrones de la població.

Les comparses de Mataró són; la família Robafaves i els nans, la momerota i momeroteta, l’àliga, el drac de Mataró i el Dragalió i per últim, les Diablesses.

Alguns  dels actes de la festa han perviscut al llarg dels anys i dels segles, com l’Ofici i la Missa de Glòria, la Passada, els Focs i les Dormides dels gegants. D’altres s’han anat creant i consolidant des de la recuperació de la democràcia i el moviment ciutadà que amb el lema ‘Les Santes: Fem-ne Festa Major’ es va encarregar de crear i gestionar la festa mataronina a partir de 1979.

Programa de la Festa Major de Mataró

Del Programa de la Festa Major en destaquem a més de concerts i balls cada nit, Gegants i el Castell de Focs:

  • Nit Boja, plena de concerts.
  • La Ruixada, ala matinada, després de la Nit Boja.
  • La Ruixadeta, per a totes les edats.
  • La família Robafaves.
  • Correguspira, correfoc desde l’Ajuntament.

Si voleu informació més detallada sobre l’agenda d’activitats, podeu trobar-la a aquest enllaç.

A més a més, trobareu el programa en format revista i en paper en algunes institucions de Mataró, com la Direcció de Cultura, l’Ajuntament, l’oficina de Turisme, centres cívics, oficines d’atenció ciutadana

Vestimenta

La Festa Major més important de la comarca del Maresme és una ocasió perfecte per enlluernar els carrers de Mataró amb les vostres millors gales.

Samarreta Les Santes – Edició 2019

La samarreta està íntegrament fabricada i dissenyada a Mataró, és un producte de proximitat. Podeu comprar la samarreta per internet. A souvenirs.barcelona també hi trobareu regals i souvenirs vinculats amb l’esperit de la Festa Major.