El museu casteller, l’espai dels castells
El museu casteller de Catalunya, situat a Valls és l’espai amb tot l’esperit que impliquen els castells i el mon casteller. Es tracta d’un museu de recent construcció per part d’Eurocatalana.
Els castells són construccions humanes formades per persones que s’uneixen per crear estructures verticals. Estan reconeguts com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. S’exhibeixen en actuacions desenvolupades en el marc de festivitats assenyalades en el calendari casteller. Els castellers, els homes, dones i infants que els construeixen, compten amb coneixements tècnics.
Colles castelleres
Per tot Catalunya hi ha colles castelleres. D’elles, en destaquem:
- Colla Vella dels Xiquets de Valls, activa des dels seus inicis el 1791 de manera gairebé ininterrompuda. Pots consultar aquí les seves actuacions previstes.
- Colla Joves Xiquets de Valls, creada els anys 70 del segle passat. Dels castells que ha fet, en destaca el cinc de nou, el primer quatre de nou net descarregat de la història a Valls i el primer pilar de vuit carregat de la colla.
- Castellers de Vilafranca, fundada el 1948. Actualment formen part de la Colla més de mil castellers i castelleres. Pots consultar aquí la seva agenda.
- Xicots de Vilafranca, segona colla de Vilafranca, fundada el 1982.
- Bordegassos de Vilanova, colla castellera creada el 1972. És l’única que ha assolit els nou pisos després d’haver descarregat tota la gamma de vuit.
- Xiquets de Tarragona, fundada el 1926. Els Xiquets de Tarragona, es consolidaren com a colla durant els anys de la II República. L’any 1931 apareix la colla Nova dels Xiquets de Tarragona, mentre que la colla original adoptà el nom tradicional de colla Vella.
- Castellers de Barcelona.
- Capgrossos de Mataró.
Totes elles fan assajos a les seves seus. Pots trobar les diferents diades castelleres a l’agenda i resultats de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. També pots visitar el museu.