Vilassar de Mar

Coneix Vilassar de Mar

Vilassar de Mar és un poble del Maresme a 25 Km de Barcelona. Es va constituir com a municipi l’any 1875 a partir de Vilassar de Dalt. Vila de llarga tradició marinera que, como El Masnou, durant el s.XIX es dedicava a la construcció de barcos de vela. Va tenir l’Escola Monjo de Capitans Nàutics, d’on en varen sortir capitans com en Jaume Sust i Alsina, que originaren les cases d’indians que hi ha al poble.

Vilassar de Mar a inicis del segle XX es dedicava a  l’horta, la patata i la flor tallada. Progressivament, esdevindrà un centre d’estiueig. A partir dels anys 70, l’agricultura es reconverteix novament, a favor de la flor i la planta. Amb els anys cedeix tot el protagonisme al sector serveis en un poble que esdevé cada cop més un municipi residencial.

A souvenirs.barcelona, hi trobaràs l’esperit de Vilassar. Es fàcil conèixer la historia de Vilassar de Mar a través dels seus museus i rutes pel municipi:

Rutes a peu per Vilassar

Fem dues propostes diferenciades:

  • Ruta dels indians que inclou la Taverna l’Espinaler; Plaça de l’Ajuntament; Cases del Carrer Sant Pau; Cal Pigat; Casal de curació; Escola Nàutica; El Gran Chaco; Can Bisa; Xalet d’Hilari Marimon; Museu de la Marina i Cementiri Municipal.
  • Torres de defensa. Durant els segles XV i XVI, per por de les incursions de corsaris barbarescs que sovintejaven en el nostre litoral, es construïren nombroses torres de guaita i de defensa. En el terme de l’actual Vilassar de Mar se n’alçaren tres: Can NadalCan Mir i Can Rufau o Lledó de Mar, encara que fins als nostres dies només ha arribat la de can Nadal. Aquest torre pertanyia a una masia fortificada de finals del segle XV, és de planta circular, oberta al segon pis i té una finestra gòtica.

Museus de Vilassar de Mar

  • Museu de la Mina Vella És un antic molí hidràulic de principis del segle XIX que posa a l’abast de tothom la història d’una de les companyies d’aigua més antigues de l’Estat, Mina Vella, amb més de 150 anys d’història.
  • Gliptoteca Enric Monjo aplega les col·leccions d’escultura d’Enric Monjo (1895-1976) així com un recorregut per la seva vida, taller de l’artista i obra. A la planta baixa hi ha exposicions temporals.
  • Col·lecció local de la Marina, aplega les col·leccions que expliquen els orígens i bona part de la història del municipi. Es mostren diferents arts de pesca, instruments nàutics, codis de senyals al mar, s’explica la navegació transatlàntica, etc. També s’hi troba una exposició de la necròpolis romana de Vilassar.
  • Casa Museu Carme Rovira La Casa Museu Carme Rovira mostra el món privat de la pintora naïf Carme Rovira i exposa una selecció de les seves obres, complementada amb la restauració de les pintures murals de les parets de la casa, amb l’objectiu de retornar-li l’aspecte que tenia en vida de la pintora. Feu una visita virtual (Street View) a la Casa Museu Carme Rovira.