Pablo Picasso

Pablo Picasso, el geni pintor cubista

Considerat un dels grans genis de l’art de tots els temps, Picasso (1881-1973) va viure els anys decisius de la seva formació a Catalunya. Va estudiar a l’Escola de la Llotja, es va donar a conèixer en els ambients modernistes d’Els Quatre Gats i va establir una relació molt estreta amb el paisatge de dues poblacions catalanes: Gósol, on va pintar algunes de les obres més significatives de l’època rosa, i Horta de Sant Joan, on va néixer el cubisme.

Biografia

Un dels grans genis del segle XX, famós per la seva capacitat a l’hora de crear veritables obres d’art en què el més important no eren les formes o les pinzellades, sinó la seva enorme càrrega social. Incansable i peculiar, el malagueny va pintar més de 2.000 quadres diferents que adornen els museus més importants del món. Un talent que no només va utilitzar per a la pintura convencional sinó que va decidir obrir els seus horitzons fins gèneres com el dibuix, la il·lustració de llibres, el gravat, l’escultura, la ceràmica i el disseny d’escenografia i vestuari per a muntatges teatrals.

Obres a Barcelona
  • El Museu Picasso de Barcelona. Acull un fons de més de 3.800 obres. També organitza exposicions temporals sobre Picasso i el seu temps. S’hi pot descobrir el lligam tan estret de Picasso amb Barcelona en els anys de formació i joventut a través dels primers treballs acadèmics, de l’època d’estudiant a l’Escola de la Llotja, i la vinculació amb el modernisme, al voltant de l’any 1900. L’any 1968, l’artista va regalar al museu Las Meninas, una suite de cinquanta-vuit amb diferents interpretacions de l’obra de Velázquez.
  • Els Quatre Gats, molt a prop de la plaça Catalunya, és el cafè modernista on Picasso va presentar la primera exposició individual.
  • El Museu de la Ceràmica, al Palau de Pedralbes, exhibeix una col·lecció de peces de terrissa de Picasso.
Obres a altres ubicacions
  • Centre Picasso Horta de Sant Joan (Terres de l’Ebre). Un centre d’interpretació que reconstrueix les estades de l’artista en aquesta població, el 1899 i 1909.
  • Museu Picasso de Gósol (Pirineus). Amb reproduccions de les obres que Picasso hi va fer el 1906.
  • Museu de Montserrat (Catalunya Central). Olis i dibuixos de joventut i una àmplia col·lecció d’obra gràfica de Picasso, procedents de donacions particulars.
  • Museu Thermalia, a Caldes de Montbui (Catalunya Central). Amb el llegat de l’escultor Manolo Hugué, gran amic de Picasso, amb qui va compartir la bohèmia de París.
  • Cau Ferrat a Sitges (Costa del Garraf). El testimoni de l’amistat entre Picasso i el pintor i escriptor modernista Santiago Rusiñol, a l’època d’Els Quatre Gats, quan Picasso era un pintor desconegut.
La Fundació Palau

Josep Palau i Fabre (1917-2008) va ser el màxim especialista en l’obra de Picasso, amb llibres traduïts arreu del món. La Fundació que duu el seu nom, a Caldes d’Estrac (Costa de Barcelona Maresme), conserva els testimonis de la relació que van mantenir al llarg dels anys: pintures, dibuixos, gravats i llibres amb dedicatòria, una gran biblioteca picassiana i una col·lecció de pintura catalana del segle XX.