Premià Festa

Premià Festa! Festa Major Pirata

Premià Festa a Premià de Mar (Maresme), es prepara per rebre un any més la tradicional festa pirata que caracteritza a aquesta vila marinera.

Història de Premià de Mar

Per entendre la història d’aquesta festivitat ens hem de remuntar al segle XVIII. Habitualment, la població de Premià de Mar patia atacs per part dels pirates berbers que navegaven a les costes del Maresme. Aquests pirates, principalment d’origen algerià acompanyats de població croata, sarda i catalana intentaven saquejar els carrers d’una localitat essencialment composta d’obrers, pagesos i mariners.

La celebració, normalment realitzada pels voltants del 10 de juliol en honor al patró premianenc Sant Cristófol, rememora aquests assalts a través d’un conte que s’explica als infants des que són ben petits.

El relat té tres protagonistes, primerament, l’Omar, que és el dirigent dels pirates. En segon lloc, el Martí que és el líder dels premianencs i que defensarà la vila per què no caigui en mans dels pirates. I per últim, l’Ester una noia de Premià de Mar de la qual està enamorat en Martí, que farà tot el possible per salvar-la de les mans de l’Omar, qui la vol raptar.

Programa de Premià Festa

La Festa Major és a principis de juliol, al voltant del Patró de Premià de Mar (Sant Cristòfol). A continuació, destaquem els activitats més aclamades pel públic. Cal dir, però, que el programa és molt i podeu donar-li un cop d’ull al lloc  web de la Festa. Alguns dels actes de la Festa estan vinculats en:

 • Inici de la Festa Major. Comença la celebració! Els Diables, els Gegants, els Bastoners, el Gafarró, el Ball de Panderos, Tutukà i els músics estan preparats.
 • Festa Premianenca. Premià de Mar s’omple d’alegria i diversió fins l’arribada de l’atac pirata!
 • Premià Pirata. Els pirates s’apoderen de Premià de Mar.
 • Premià Envaïda. Els premianencs es preparen per donar el contraatac als pirates.
 • Premià fa front als pirates. El poble es defèn.
 • Alliberament! Els premianencs expulsen als pirates.

Com van vestits els bàndols o colles de la Festa Major

Per acabar, és molt important que tots els assistents vagin vestits acord amb una celebració d’aquest calibre. Si vols pertànyer al bàndol dels premianencs has de vestir:

 • Pantalons de cotó o pana amb la part inferior recollida, camisa blanca, faixa de color, espardenyes, barret de palla i mocador al coll.
 • Faldilla llarga, brusa amb escot de barca, faixa i/o davantal, mocador al coll o al cap i espardenyes.
 • La bandera és blanca amb l’escut de Premià estampat.

Si vols pertànyer al bàndol dels pirates has de vestir:

 • Pantalons bombatxos, camisa ampla de colors llampants, faixa o cinturó ample, turbant berber (fes) o mocador, gel·labes, botes o babutxes. Si us plau, eviteu al màxim les indumentàries del tipus pirates caribenys.
 • La bandera és negre amb una mitjalluna blanca estampada.

I per acabar, si vols pertànyer al bàndol neutral i observar la batalla des de una perspectiva més objectiva, et recomanem que vesteixis amb alguna peça de roba pròpia de la festa major. 

A Souvenirs.barcelona pots trobar records i regals vinculats amb Premià de Mar.