castell de torre baro

Castell de Torre Baró

El Castell de Torre Baró és el principal símbol que identifica Nou Barris de Barcelona. Situat entre els barris de Roquetes i Torre Baró.
Tot i l’aspecte medieval que té, és una construcció inacabada que data de principis del segle passat. Existeixen diverses històries a l’entorn de la construcció de la torre. La més popular diu que la va construir el baró de Pinós perquè s’hi guarís una filla malalta. Però, de fet, té uns orígens més prosaics.

Història del Catell de Torre Baró

El propietari del terreny, Manuel de Sivatte amb altres socis, van crear la Compañía de “Urbanización de la Alturas del Noreste de Horta – Las Roquetas”. L’objectiu de la companyia era comprar terreny a baix preu, preparar-lo i vendre’l en parcel•les per a urbanitzar. Els emprenedors van projectar diverses vies d’accés a la zona. Una n’era la construcció d’una avinguda que recorregués la part més elevada de la muntanya, l’actual carretera Alta de les Roquetes, que es va construir entre els anys 1908 i 1909. El pla urbanístic va començar amb l’edificació de la torre. Es diu que tenia com a finalitat esdevenir un hotel al centre de la futura urbanització. Però no es va acabar mai.

El nom de Torre Baró prové d’una altra torre que havia existit a la rodalia. Era la residència del baró de Pinós, que posseïa la Quadra de Vallbona. Estava situada on ara hi ha l’estació de Torre Baró. Aquesta torre va ser enderrocada per ordre de Felip V com a represàlia al baró per haver lluitat contra els Borbons en la Guerra de Successió del 1714. Una segona torre del Baró es va construir el 1797 i va ser destruïda el 1967, quan es va construir la Meridiana.

Al final, el pla urbanístic va fracassar i la torre va quedar solitària i a mig acabar. Aquesta situació va donar peu al vandalisme i la degradació, encara que també es va convertir en punt de trobada dels veïns.

L’Ajuntament va restaurar l’edificació després de ser catalogada com a patrimoni històric l’any 1984. La última reforma del 2019 la va executar EuroCatalana.

Què hi podem fer?

El castell de Torre Baró és un mirador i punt d’informació del parc de Collserola que s’hi pot arribar fàcilment des de Barcelona. Consulta aquí Com arribar-hi.

A més, a “Torre Baró” organitza activitats programades per a escoles, famílies i excursionistes. Algunes de les rutes per caminar i fer excursions desde allà son: