La Seu Vella de Lleida

La Seu Vella de Lleida

Història de La Seu Vella de Lleida

El tossal on hi ha la Seu Vella de Lleida i des d’on es domina tota la ciutat, el riu Segre i l’horta ha estat, durant milers d’anys, escenari d’activitats humanes i de la Història.

Conquerida la ciutat musulmana de Larida l’any 1149 pels comtes catalans Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ermengol VI d’Urgell, s’imposà la necessitat de construir una catedral. L’any 1203 es col·locà la primera pedra, si bé els treballs s’allargaren fins ben entrat el segle XV, quan en quedaren configurats els espais: l’església, el claustre, el campanar i la Canonja. Els segles del gòtic i els primers decennis del segle XVI foren els moments de màxima esplendor. No passà el mateix els segles següents.

Durant la guerra dels Segadors (1640) es va fer servir com a hospital i magatzem d’armes. L’any 1707, i en el marc de la guerra de Successió, fou tancada al culte per ordre de Felip V i poc després transformada en caserna militar. A excepció del campanar, una important part del seu patrimoni artístic era mutilat, emparedat, profanat o bé cremat. La guerra del Francès (1810) li va provocar noves pèrdues i mutilacions. Declarada monument històric l’any 1918, la catedral esdevingué un camp de concentració durant la Guerra Civil (1936) i caserna fins a l’any 1948. Començava llavors una nova etapa, la de la recuperació i restauració del vell edifici.

Eurocatalana recentment ha fet treballs de restauració de La Seu Vella de Lleida.

Què podem fer a La Seu Vella?

La Seu Vella dins del “conjunt monumental de la seu vella i castell del rei suda” és un dels llocs que cal conèixer de la ciutat de Lleida. Allà es pot:

  • Visites guiades al recinte els dissabtes, diumenges i festius. També es pot fer a demanda.
  • Visites temàtiques, centrades en les visites temàtiques:  “El rei que té Lleida. Jaume I (1214-1276)”; “Enigmes a la Seu Vella”; “La guerra de Successió i el setge de Lleida”; “Vi de pedra a la Seu Vella
    Lleida” i “Occitània, una connexió natural”.
  • Castell de la Suda Suda o Castell Reial de Lleida

Consulteu aquí totes les formes per arribar a La Seu Vella de Lleida. Sempre podeu fer una visita virtual a La Seu de Lleida.