Lluís Domènech i Montaner és un precursor del racionalisme arquitectònic amb estructures diàfanes i amb un ús modern dels bastiments de ferro i de maó vist. Al mateix temps, la seva arquitectura es caracteritza per la fastuositat dels elements decoratius que remeten a la tradició medieval catalana. Els mosaics, els vitralls, els ferros forjats, les escultures: un món delirant de formes i colors que culmina en l’escenari i la claraboia del Palau de la Música Catalana.
Biografia
Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 30 de desembre de 1849 – 27 de desembre de 1923), va ser un arquitecte, historiador, humanista i polític català, dissenyador de tipografies i enquadernacions de llibres i il·lustrador. Va ser un dels principals protagonistes del Modernisme Català. Com a arquitecte, es va avançar a les propostes arquitectòniques europees, amb un llenguatge innovador i una arquitectura fonamentada en un nou concepte integrador de totes les arts. Algunes de les seves obres són Patrimoni de la Humanitat.
Obres a Barcelona de Lluis Domenech i Montaner
- Palau de la Música Catalana. Creat per iniciativa de l’Orfeó Català, va ser concebut com un temple de l’art, amb escultures al·legòriques i espectaculars vitralls.
- Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Una estructura singular de pavellons envoltats de jardins, amb torratxes de maó, mosaics i escultures, i una façana monumental, oberta a la ciutat, amb l’escala i la torre orientades a la Sagrada Família.
- Editorial Montaner i Simón. Un edifici industrial, actualment seu de la Fundació Antoni Tàpies.
- Castell dels Tres Dragons al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Va ser el restaurant de l’Exposició Universal de 1888, i durant molts anys el Museu de Zoologia.
- Fonda Espanya. A Barcelona, al costat del Gran Teatre del Liceu, un restaurant de l’estil 1900 amb llum submarina.
Obres a altres ubicacions
- Casa Museu Lluís Domènech i Montaner a Canet (Costa del Maresme). Un mas del segle XVII, estudi de l’arquitecte i un conjunt d’obres que inclouen l’Ateneu Obrer, la reforma del castell de Santa Florentina i la Casa Roura.
- Institut Pere Mata i Casa Navàs, a Reus (Costa Daurada). Un gran equipament públic i una residència particular, elegant i luxosa, amb mobles de Gaspar Homar. A Reus, també es pot veure la Casa Rull.
- Casa Solà-Morales d’Olot, el Mausoleu de Jaume I a Tarragona i la Bodega Cooperativa de l’Espluga de Francolí (Costa Daurada).