museu de l'estampació

Museu de l’Estampació de Premià de Mar

A Premià de Mar (Maresme) es troba el museu de l’estampació. Es pot visitar els caps de setmana de 11h a 14h o entre setmana en visites concertades. Es troben col·leccions de dibuixos originals, teixits, papers pintats, maquinària i utillatge per a l’estampació. A més a més, també disposa d’un arxiu de revistes i llibres especialitzades en el tema.

Exposicions del Museu

Aquest museu és l’únic especialitzat en estampació tèxtil on es pot trobar una exposició permanent dedicada  la història de la tècnica, la química i l’art manual.

Alguns dels temes que s’expliquen i es veuen a l’exposició són: l’estampació manual d’indianes,  el blanqueig del teixit, la química del color, el gravat per a l’estampació fins al segle XIX… Entre els teixits de la col·lecció es troben des de les primeres impressions amb motlles de bac, màquines de perrotina, planxes de coure, màquines de cilindres i màquines de lionesa plana i rotativa, fins a les tècniques més innovadores d’estampació digital per injecció de tinta.

La col·lecció permanent d’objectes que il·lustren tot el procés productiu, des de dibuixos originals, proves, motllades, motlles, eines i màquines per fabricar els motlles, maquinària d’estampació i accessòria, així com una notable quantitat de mostraris del producte final, de teles estampades, així com algunes peces confeccionades.

Els teixits de la col·lecció abasten des de les primeres impressions amb motlles de bac, màquines de perrotina, planxes de coure, màquines de cilindres i màquines de lionesa plana i rotativa, fins a les tècniques més innovadores d’estampació digital per injecció de tinta.

Al museu de l’estampació de Premià de Mar també ens trobem amb exposicions temporals, a part de l’exposició permanent del museu. També hi ha una magnífica biblioteca especialitzada.

Tallers i activitats al museu de l’estampació

En acabar la visita, hi ha la possibilitat d’assistir al taller d’oficis del museu. A ells es practiquen oficis tèxtils com el de teixidor, estampador i aprenent de colorista. Sobretot està dirigit a estudiants de secundària, ESO i batxillerat. També s’ofereixen activitats i cursos d’estampació a grups d’adults.

El museu també es pot visitar virtualment a través de la pròpia web.

Deixeu un comentari