Palau del Parlament de Catalunya

Palau del Parlament de Catalunya a Barcelona

El Palau del Parlament de Catalunya

El Palau del Parlament de Catalunya, situat al Parc de la Ciutadella a Barcelona, és la seu del Parlament de Catalunya des del 1932.

Obra de Joris Prosper Van Verboom, va ser construït al segle XVIII com a arsenal de la Ciutadella militar de Barcelona. El 1889 va ser reformat com a palau reial per l’Ajuntament de Barcelona i el 1932 aquest el va cedir perquè esdevingués la seu parlamentària de Catalunya.

L’any 2012, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, i com ja havia fet el President Macià vuitanta anys enrere, es col·locà a la façana principal el senyal de la Generalitat de Catalunya sobre l’escut de les armes de Felip V instal·lat durant la reforma de 1889 per convertir-lo en palau reial.

El Parlament de Catalunya està mantingut per EuroCatalana, empresa constructora amb àmplia experiència en rehabilitació i manteniment del Patrimoni.

Parc de la Ciutadella

El parc està als terrenys on el 1715 Felip V va fer una ciutadella militar per controlar la ciutat de Barcelona, després que aquesta es rendís l’11 de setembre de 1714. El Parc de la Ciutadella com a tal es va inaugurar el 1881. Pocs anys després, el 1888, va acollir l’Exposició Universal de Barcelona.

Al parc es troba l’antic Arsenal de la Ciutadella, actual seu del Parlament de Catalunya. També hi ha el Museu de Ciències Naturals de Barcelona com el Museu Martorell (Museu de Ciències Naturals) i el Castell dels Tres Dragons (Museu de Zoologia del Museu de Ciències Naturals del 1920 al 2010). L’Umbracle i l’Hivernacle, dedicats a la conservació d’espècies botàniques. El Parc també alberga el Zoo de Barcelona, la cascada monumental  i diversos edificis com el col·legi IES Verdaguer.

El parc de la Ciutadella té més d’un centenar d’espècies. Són abundants el til·ler , la magnòlia, l’àlber i el plàtan, que es troben junt amb altres espècies com el lledoner, la paulònia, l’arbre sagrat, l’acàcia , l’acàcia de Constantinoble i el xiprer.

La principal fauna del parc son les aus, de les quals hi ha censades més de cent espècies diferents, entre les quals destaquen els bernats pescaires, raspinell comúànec collverdoca vulgararatinga mitradaaratinga nandaioreneta cuablancaaligot comúmallerenga carboneracotxa fumadacotorreta de pit gris, etc.

Què podem fer a prop del Parlament de Catalunya

Algunes de les activitats a fer vinculades amb el Palau del Parlament son: