modernisme

Rutes del modernisme a Catalunya

A Catalunya el modernisme és l’estil de les grans obres públiques com els mercats, hospitals, teatres, fàbriques i escoles. També és l’estil de molts edificis privats: residències particulars i cases d’estiueig. En els darrers anys s’han creat rutes que mostren aquest patrimoni i el posen en relació amb el paisatge que l’envolta. A més, hi ha multitud de clauers o altres objectes que evoquen al modernisme i que pots comprar a souvenirs.barcelona.

Rutes del modernisme

  • Ruta del Modernisme a Barcelona. Un itinerari senyalitzat per Barcelona, amb visites als edificis modernistes i propostes de lleure en bars i restaurants instal·lats en edificis de l’època.
  • Sitges. Entre 1892 i 1899, Sitges va ser un lloc de trobada dels artistes modernistes, al voltant de l’escriptor i pintor Santiago Rusiñol. Cal visitar, a més de les platges de Sitges, el Racó de la Calma, amb el Cau Ferrat i el Palau Maricel, a més de diverses cases particulars.
  • Reus (Costa Daurada). Al voltant del nou Gaudí Centre, la Ruta del Modernisme de Reus inclou la visita a l’Institut Pere Mata i la Casa Navàs de Domènech i Montaner.
  • Ruta modernista de Tarragona (Costa Daurada). L’altar de l’església de Jesús i Maria, de Gaudí, el Teatre Metropol, de Jujol, i el Mausoleu de Jaume I, de Domènech i Montaner.

Altres rutes modernistes

  • Ruta del modernisme d’estiueig al Vallès. Les viles d’estiueig del Vallès Oriental (Cardedeu, La Garriga, l’Ametlla, Granollers o Figaró – Montmany) tenien també un sol nom: Manel Joaquim Raspall. Les quatre torres que formen l’illa Raspall de la Garriga són la seva obra més important.
  • Manresa (Bages). Al voltant de la plaça de Sant Domènec, el passeig de Pere III i el carrer del Born, un conjunt de cases burgeses, edificis públics i religiosos i establiments d’estil modernista.
  • Rutes d’enoturisme i modernisme entre vinyes, cellers, edificis… el modernisme també deixà petjades entre vinyes. Us proposem fer un recorregut pels exemples més destacats d’aquest moviment i descobrir les visites guiades de les ciutats de Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia i Gelida.
  • Ruta pels cementiris. La visita als cementiris, on reposen les despulles d’escriptors i artistes, té una llarga tradició arreu del món. A Catalunya aquesta tradició presenta un atractiu afegit: una gran part de l’escultura modernista, amb artistes com Clarà o Llimona, forma part de grans mausoleus, tombes i panteons. Des dels petits cementiris d’Arenys de Mar o Portbou al cementiri de Poblenou o Montjuïc, a Barcelona, on es realitzen visites guiades. Hi ha tot un món per descobrir.