Literatura catalana

Rutes per la literatura catalana

Història de la literatura catalana

Els inicis de la literatura catalana escrita son del segle VIII i en destaquen les Homilies d’Organyà. Durant l’època medieval a més de la lírica dels trobadors en destaquem les Quatre Grans Cròniques i Ramon Llull en el segle XIII i Tirant Lo Blanc de Joanot Martorell el segle XV. A l’edat moderna, la literatura en català va continuar amb tant en el Renaixement, Barroc, Il·lustració i Romanticisme. La literatura contemporània catalana avarca la Renaixença; el Modernisme i Noucentisme així com la literatura durant i després del franquisme.

Des de fa uns anys s’han creat rutes que permeten descobrir indrets i monuments de la mà dels escriptors que hi van viure i que van saber plasmar-ne l’esperit en les obres de la literatura catalana. A més, a souvenirs.barcelona trobaràs souvenirs vinculats amb l’esperit de la literatura catalana.

La Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Institut Ramón Llull són les entitats encarregades de difondre la literatura catalana a Catalunya i al món.

Rutes literàries

  • Rutes literàries de la Biblioteca virtual. Com ara la ruta Martí i Pol a Roda de Ter; Pompeu Fabra a Badalona o les Rutes Manuel de Pedrolo a les comarques de l’Urgell i La Segarra.
  • Ruta literària Russinyol i Maragall (Museu de Sitges) i altres rutes vinculades amb Sitges i la seva vinculació amb la literatura i cultura.
  • Ruta Verdaguer a la Plana de Vic, a Folgueroles o a Barcelona. Tots ells indrets on l’escriptor Jacint Verdaguer va deixar una gran petjada.
  • Ruta Josep Pla. Rutes literàries a partir de textos de Josep Pla organitzades per la Fundació Josep Pla de Palafrugell (Costa Brava).
  • Rutes Mercè Rodoreda. Rutes per conèixer els llocs on va viure Mercè Rodoreda i també els escenaris de les seves novel·les més conegudes: Aloma, La plaça del Diamant, El carrer de les Camèlies i Mirall trencat
  • Ruta soldats de Salamina (Javier Cercas). Descobreix els efectes de la Guerra Civil sobre el Pla de l’Estany a partir dels llocs que protagonitzen el llibre de Javier Cercas.

Deixeu un comentari