Salvador Dalí, pintor i escultor surrealista

Dalí

L’obra i la personalitat de Salvador Dalí (1904-1989) estan íntimament relacionades amb el paisatge de l’Empordà que va mitificar en els seus quadres i en la seva vida secreta: Figueres, la ciutat on va viure la infantesa i on va dissenyar el teatre-museu; la badia de Portlligat, a Cadaqués, on hi tenia casa i taller, i el castell de Púbol, que va ofrenar a la seva esposa Gala.

Institucions on apropar-se a Dalí
  • Teatre-Museu Dalí, a Figueres (Costa Brava). L’objecte surrealista més gran del món, inaugurat l’any 1974, aprofita les ruïnes de l’antic Teatre Municipal. Més de 1.500 obres entre pintures, dibuixos, escultures, gravats, instal·lacions, hologrames, estereoscòpies i fotografies, i diversos elements creats especialment per ser-hi exhibits. Entre les obres més conegudes de l’artista que s’hi exposen hi ha l’Autoretrat amb L’Humanité (1923) i nombrosos retrats de Gala. Dalí hi va aplegar la seva col·lecció de pintura amb obres del Greco, Piranesi, Marià Fortuny, Marcel Duchamp o Wolf Vostell. Des de l’any 2001 incorpora també una col·lecció de joies dalinianes. A l’estiu organitza visites nocturnes.
  • Casa-Museu Salvador Dalí, a Portlligat (Costa Brava). L’any 1930 Dalí va instal·lar-se en una petita barraca de pescadors a Portlligat, atret pel paisatge, la llum i la solitud. Al llarg de quaranta anys hi va anar construint casa seva.
  • Casa-Museu Castell Gala Dalí, a Púbol (Costa Brava). Un castell medieval que Dalí va adquirir el 1969, i que va adaptar com a residència de la seva musa, Gala. S’hi poden veure pintures murals i un jardí d’escultures.
  • La Fundació Gala-Salvador Dalí és l’entitat que s’encarrega de vetllar per la preservació, divulgació i estudi de l’obra de Dalí, i la dipositària del seu llegat.

Dalí és present a diferents museus de Catalunya: al Museu de l’Empordà, de Figueres; al Museu de Montserrat; al Museu Comarcal del Maresme, a Mataró i al Museu Abelló de Mollet del Vallès. El Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, exhibeix joguines –Don Osito Marquina– que van pertànyer a l’artista.

Per a més informació

Fundació Gala-Salvador Dalí – www.salvador-dali.org
Patronat de Turisme Costa Brava Girona – www.costabrava.org

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*