Turisme industrial

Turisme industrial, una nova forma d’oci a Catalunya

Turisme Industrial i Revolució Industrial

Turisme industrial implica conèixer la Revolució Industrial que va encapçalar Catalunya a la Península Ibèrica. El desenvolupament econòmic produït per la industrialització va ser clau en la renovació artística i cultural del modernisme. El món industrial permet conèixer antics procediments de fabricació que s’han conservat fins avui; i d’una l’altra, descobrir el llegat de l’arquitectura industrial escampada per tot Catalunya. Tot plegat, ha creat un interès en un públic bastant ampli, i ha nascut el turisme industrial.

Museus industrials a Catalunya

  • Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) aplega poblacions catalanes que han conservat els testimonis del passat industrial , els més artesanals i els més moderns: de la producció de taps de suro a la mineria, de la fabricació de paper a les colònies tèxtils.
  • Parc Cultural de la Muntanya de Sal, a Cardona (Catalunya Central). La geologia i la història de l’aprofitament de la sal, des del neolític fins als usos industrials, a l’interior d’una antiga mina.
  • Ecomuseu – Farinera, a Castelló d’Empúries (Costa Brava). Una activitat farinera que es remunta a l’època medieval, un antic molí del segle XIX, un museu que estudia les relacions entre la indústria i el paisatge, la gent i el territori.
  • Museu de la Tècnica de Manresa (Catalunya Central). Instal·lat en els dipòsits que garantien el subministrament d’aigua de la ciutat. Al seu voltant, una xarxa d’establiments industrials que es poden visitar: fàbriques tèxtils, farineres i l’antic escorxador.
  • Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), a Terrassa (Catalunya Central). El funcionament d’una fàbrica tèxtil, a partir d’una col·lecció de màquines que permeten seguir tot el procés de fabricació dels teixits, i exposicions permanents dedicades a l’energia i el transport.
  • Museu Industrial del Ter, a Manlleu (Catalunya Central). Un museu sobre la industrialització on es mostren les grans transformacions productives i socials que l’aprofitament energètic del riu Ter va fer possible des de mitjan del segle XIX.
  • VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès (Costa del Garraf). Exposicions temporals, visites guiades concertades, rutes vitivinícoles i activitats familiars que poden complementar l’enoturisme pel Penedès.
    A més del museu, Catalunya està plena de cellers i magatzems van ser construïts en estil modernista per arquitectes de prestigi com Cèsar Martinell o Josep Puig i Cadafalch. Les rutes del vi permeten fer itineraris per algunes de les principals poblacions vinícoles de Catalunya: Gelida, Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia. A més, també es poden visitar 50 cellers cooperatius, les anomenades catedrals del vi , entre els quals destaca el celler del Pinell de Brai.

Deixeu un comentari