Antoni Tàpies i el seu món de l’inconscient

Símbols i textures, el món de l’inconscient, la realitat en brut que irromp en la superfície de la tela o en l’escultura que incorpora objectes quotidians: l’obra d’Antoni Tàpies és una exploració constant de les possibilitats expressives de la matèria i de la seva capacitat per donar forma a les diferents manifestacions de l’esperit. Amb l’obra escampada als millors museus del món, la sensibilitat de Tàpies s’afina en contacte amb el paisatge català i barceloní. La seva fundació és una referència de l’art contemporani.

  • Fundació Antoni Tàpies, a Barcelona. Tàpies va escollir com a seu de la seva fundació, dedicada a l’estudi i el coneixement de l’art contemporani, un dels edificis més emblemàtics del modernisme: l’editorial Montaner i Simón de Domènech i Montaner, i va intervenir-hi amb una escultura monumental: Núvol i cadira. Inaugurada el 1990, la Fundació Antoni Tàpies conté la millor col·lecció de l’obra de l’artista: des de les obres dels anys cinquanta, influïdes pel surrealisme, fins a l’exploració de textures i matèries que han caracteritzat la seva obra al llarg dels darrers quaranta anys.
  • Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). L’obra de Tàpies és un dels punts de referència de la col·lecció del museu, per la seva investigació amb la matèria i la seva recerca d’una nova espiritualitat. El MACBA exposa de manera permanent, Rinzen, una obra realitzada com a protesta contra la guerra de Bòsnia, que va obtenir el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia de 1993.
Per a més informació

L’escola catalana de pintura

Joaquim Vayreda, Hermen Anglada Camarasa, Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Torres-Garcia, Albert Ràfols Casamada: la pintura catalana no s’esgota amb els grans noms mundialment reconeguts. Ben al contrari: la seva aparició pren una nova dimensió quan es coneix la diversitat i riquesa de l’escola catalana de pintura. Es va iniciar al segle XIX i que s’ha desenvolupat a cavall de París i Barcelona, des del realisme fins a l’art conceptual. Catalunya disposa d’un seguit de museus i fundacions privades que recullen aquest llegat i el fan present per tot el territori.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*