Vegetació dunar

Vegetació dunar a les platges catalanes

La vegetació dunar de la platja es tracta de comunitats vegetals herbàcies, molt obertes, baixes, altament especialitzades, de forma que no es troben enlloc més que en aquests ambients litorals.

Principal vegetació dunar

  • Borró (Ammophila arenaria): És una de les plantes més típiques i conegudes de les dunes mòbils. Per adaptar-se a les dunes, les seves fines fulles cilíndriques son aerodinàmiques. Les seves arrels llargues i capacitat de créixer conforme s’acumula la sorra.
  • Melgó marí (Medicago marina) És una herba perenne, de color gris a gris verdós, ramificada i postrada, amb tiges de 10 a 50 cm. Les tiges són molt pàlides i peloses. Tant les fulles trifoliades com les gemmes, estan densament cobertes de pèls suaus. 
  • Lleteresa de platja, lleteresa marina o lletrera marítima (Euphorbia paralias). Té un paper molt important en la colonització i fixació de dunes costaneres. Ofereix protecció en un ecosistema sovint hostil, proveint un hàbitat essencial per a molts animals de la zona, com insectes, crancs, aranyes i aus marines.
  • Card marí o panical marí (Eryngium maritimum). Sovint es cultiva com planta ornamental per les seves flors de color blau metàl·lic. Les tiges tendres es consumeixen de vegades com els espàrrecs els quals tradicionalment es consideren afrodisíacs, tal com se cita a l’obra de Shakespeare, Falstaff.
  • Jull de platja (Elymus farctus) El jull de platja és un parent del blat, tolerant als sòls salobres. Hibridacions de les dues espècies s’han experimentat des de fa anys, aconseguint-se varietats de blat tolerants a la sal i a altres condicions ecològiques.
  • Lot de platja (Lotus creticus). Té un important paper com a planta “guarderia”. Al ser rastrera facilita que es dipositin llavors d’altres espècies.
  • Cascall marí (Glaucium flavum). És una de les poques plantes amb flors grans. Creix a primera línia de la platja i és sensible a la trepitjada i la neteja mecanitzada.
  • Ramell de Sant Ponç (Helicrysum stoechas): Crida l’atenció pel seu intens olor a regalèssia. Igual que Andryala, té pèl a les tiges i fulles, una adaptació típica a l’aridesa.

Es troba vegetació dunar a les platges de Sitges (platja de Les Botigues)., platges de Castelldefels, o la Platja de Pals, entre altres. 

Feu un comentari